Domaine Saint-Marc er beliggende i den allersydligste del af Cote D’Or, nærmere bestemt i byen Paris-L’Hopital. Selve byen ligger i AOC Hautes Cotes de Beaune, selvom den rent teknisk ligger i Saone-et-Loire og ikke Cote D’Or. Endnu en af Bourgognes mange finurligheder.

 

 Domainet drives i dag af Arnaud Mitanchey, født i 1982 og han er 2. generation på stedet. Han ejer i dag 8,5 hektar vinmarker og produktionen er cirka 70% rød og 30% hvidvin. Arnaud sælger en lille del af druerne eller mosten fra, så han ender op med 25-30.000 flasker til sig selv. Markerne strækker sig fra Paris L’Hopital og cirka 25 kilometer nordover op til Beaune.

 

 Arnaud overtog ansvaret i 2012 efter at have færdiggjort sin vinuddannelse på skolen i Beaune. Han har ændret en hel del siden da. Først og fremmest arbejdet i vinmarkerne. Arnaud pløjer nu markerne, endda så vidt muligt med hest foran ploven. Billedet i toppen er af Arnaud i gang på Chanlins marken i Pommard.

 

 I 2016 erhvervede han sig ”Haute Valeur Environnementale” mærket, der bl.a. dækker over en produktion med respekt for biodiversitet, ingen brug af pesticider eller kunstig gødning m.m.  

 

 Hans vine kan lige nøjagtig det samme som vinene fra f.eks. Aurélien Verdet. De er heldigvis også lige så lavt prissat, efter Bourgogne forhold vel og mærket. De smager godt uanset hvornår og hvilken årgang man hiver proppen af på. De røde er nok de mørkeste af vinene i min portefølje, men det er stadigvæk tydelig Pinot Noir frugt. De besidder en saftighed, der gør dem meget drikkevenlige, samtidig med at der stadigvæk er udvikling i glasset, og helt sikkert masser af lagringspotentiale.  

 

 Fremstillingsmetoden på de røde starter med en 5 dages kold maceration ved 12 grader, hvorefter mosten varmes langsom op så gæringen går i gang. Den varer fra 10-15 dage alt afhængig af vin og årgang. Efter endt gæring lader han vinen ligge i tanken ved 25-30 grader i 3 dage. Gennem tiden er druerne i princippet 100% afstilket, men jeg husker det som om, her med de varme årgange, at der var et par vine, hvor han havde en lille smule hele klaser i. Vinene lagrer på en blanding af nye fade, rustfri ståltanke og brugte fade i 12 måneder. Der er dog lidt mere ståltank på de 2 Santenay og Hautes-Cotes.  

 

 De hvide hører til i den slanke lineære skole. Det er ærgerligt, at han ikke laver mere hvidvin, for de er godt nok indsmigrende. Fremstillingsmetoden på dem er ens, når det kommer til gæringen. De presses hvorefter mosten får lov til at bundfælde sig i en kort periode, inden den hældes over på fade, hvor gæringen finder sted med en ”Battonage” hver 15 dag. Hautes Cotes de Beaune og hans Santenay får udelukkende brugte fade. De to Meursault 40% ny, 20% ståltank og resten brugte fade. Hans Beaune 30% ny og 70% brugte fade. De lagrer ligeledes i 12 måneder.        

 

 Her følger liste over hans vine fra syd mod nord.

 

  • Hautes-Cótes de Beaune, Sous Carriére

 Fra en 0,35 hektar parcel med 35 år gamle Chardonnay planter. Afhængig af årgang lagres 40-80% af vinene på brugte fade.

 

  • Hautes-Côtes de Beaune, Paris 1243

 Den største af Arnuads parceller med 3,5 hektar. Navnet skyldes at byen Paris L’Hopital hvor Domainet er beliggende blev grundlagt i 1243. Halvdelen af vinen lagrer på egefade hvoraf ca. 10% er nye.

 

  • Marenges 1.Cru, La Fussiére

 Den øverst beliggende af Domainets 2 Marenges marker. Arnaud’s parcel er på 0,5 hektar. Føles friskere end Clos Roussots.

 

  • Marenges 1.Cru, Clos Roussots

 Parcellen på Clos Roussots er på 0,4 hektar, vinstokkene har her en gennemsnitsalder på 70 år. Vinen herfra fremstår lidt mere tæt og struktureret end den fra Fussiére.

 

  • Santenay, Fougenet

 Fougenet er en blanding af 2 marker. Den højtbeliggende mark Foulot og den lavt beliggende Clos Genet. Samlet set giver det et areal på 0,95 hektar med en gennemsnitsalder på 40 år. Det er 2 vidt forskellige terroirs, som sammen giver den letteste af de to Santenay.

 

  • Santenay, Les Chainey

  Les Chainey er en enkeltmarksvin meget højt beliggende ovenpå 1.Cru marken Grand Clos Rousseau. Hans parcel er på 0,47 hektar og vinstokkene har en gennemsnitsalder på 30 år. Her er der er kun få centimeter jord oven på ren klippe.

 

  • Santenay, Saint Jean

 Hans hvide Santenay kommer fra den stenholdige Saint Jean mark. Parcellen er på kun 0,25 hektar og vinstokkene har en gennemsnitsalder på 25 år.    

 

  • Meursault, Sous la Velle

 Hans parcel på den lavt beliggende Sous la Velle mark, er på 0,27 hektar med en gennemsnitlig vinstok alder på 60 år. Det er nok ikke nogen overraskelse, at det er den fyldige udgave af de 2 Meursault. Men med Arnauds stil tænker man ikke lavt beliggende vinmark.

 

  • Meursault, Bois de Blagny

 Arnauds parcel på den højt beliggende Bois de Blagny er på 0,60 hektar og vinstokkene her er kun 8 år gamle. Det er den friskeste og mest mineralske af de 2 Meursault vine.

   

  • Pommard, Les Chanlins

 Arnaud laver kun en vin fra Pommard desværre, for det her er en af de mest overbevisende vine, jeg har smagt fra kommunen. Parcellen er på 0,57 hektar og ligger på den øvre ”Haut” del af Chanlins marken.  Gennemsnitsalderen på vinstokkene er lidt over 50 år. Komplet vin.

 

  • Beaune 1.Cru, Clos des Avaux

 Fra en 0,5 hektar stor parcel i Clos des Avaux marken. Dette er nok den af alle vine som bedst vil belønne et par år i kælderen. En vin med gemme potentiale.

 

  • Beaune 1.Cru, Champs Pimont

 Champs Pimont er faktisk en underparcel i ovennævnte Clos de Avaux mark. Men denne del af marken er mere velegnet til Chardonnay. 0,20 hektar fylder hvidvinsdelen, 2020 er første årgang vinen er produceret i. Meget stringent og lineær for en hvid Beaune. Udtrykket er imponerende og minder om en vin, der ligger på grænsen mellem Meursault og Puligny.